Yoga Nidra Training


Ook komend seizoen bied ik een Yoga Nidra training aan. 

Yoga Nidra is een praktische techniek, “met de voeten stevig op de grond”, die ons leert om te gaan met de alledaagse sensaties, zintuigelijke gewaarwordingen en overprikkeling en onze ( stress) reacties daarop.

Het is een aantrekkelijke optie voor iedereen die meer wil leren over bewust ontspannen en dat wil gebruiken voor bijvoorbeeld een verbetering voor de kwaliteit van zijn of haar slapen.

Ik bied een training aan met één wekelijkse sessie in 4 weken.

Na het volgen van deze training heb je de mogelijkheid om mee te doen met de wekelijkse verdiepende, Yoga Nidra oefenochtend op zondag- of zaterdagochtend. 

Wat is yoga Nidra?

Het is een bewustwordingstechniek met vaste onderdelen, die ontwikkeld is door Swami Satyananda Saraswati, de stichter van de Bihar School of Yoga in India.

Yoga Nidra wordt wel vertaald als ‘de yoga slaap’. Dat is eigenlijk niet helemaal juist want wanneer je slaapt ben je onbewust aan het ontspannen, terwijl het bij deze techniek juist om gaat om er helder en bewust bij te zijn en te blijven. Yoga Nidra is een techniek tussen diepe ontspanning, tussen waken en slapen in. Bij slaapstoornissen is bewezen dat bij slapen overdag het ritme juist wordt verstoord. Yoga Nidra is een bewuste stress reductieoefening die er voor zorgt dat je makkelijker kan inslapen.

De Yoga Nidra techniek is verwant met de savasana vanuit de yoga.
Deze wordt ook wel lijkhouding genoemd en gaat vanuit de yoga filosofie over loslaten en de spirituele dimensie daarvan. Leven versus sterven. Misschien ken je deze oefening wel van een yogales. Waarbij je liggend op je matje zowel je geest als je lichaam leert loslaten. Ook in de mindfulness training wordt er geoefend met yoga nidra elementen tijdens de bodyscan.

Vanuit mijn ruime ervaring en kennis van hatha yoga, yoga nidra en stress reductie, integreer ik het komende seizoen deze aspecten in een Yoga Nidra training.  

Voor wie: Yoga Nidra werkt voor iedereen. Voor mensen die meer rust en ontspanning willen ervaren en dat op een gestructureerde manier willen oefenen. De oefeningen vinden liggend op een mat plaats en zijn dan ook uitermate geschikt voor mensen die om wat voor en reden niet prettig kunnen zitten of staan; voor mensen met chronische klachten of mensen die om fysieke redenen niet goed aan een reguliere yogales mee kunnen doen. 

Yoga Nidra training ( 4 weken training )

Training 2020
4 donderdagavonden van 19.00 - 21.30
6 &13 & 27 februari en 5 maart 2020
 

Tijden: 19.00 - 21.30
Kosten:
€180,- inclusief een yoganidra geluidsbestand ingesproken door Rhodes Selhorst 
Locatie:
Puddingfabriek Groningen

Onderdeel van de yoga nidra training is vooraf een intakegesprek/ontwikkelingsgesprek. 

Na deze training kun je meedoen met de terugkom avond of ochtend yoganidra.

Terugkom avond Yoga Nidra

Voor wie de Yoga Nidra Training heeft gevolgd zijn er terugkom momenten.  
In de vierdaagse cursus wordt er een mooie basis gelegd.
De terugkom momenten hebben als doel om je eigen Yoga Nidra beoefening te verdiepen, te intensiveren of weer op te pakken. 

Thema’s die ik wil belichten en verdiepen op deze ochtenden zijn:

-      Wat van je intenties neem je mee in het dagelijks leven

-      Hoe kunnen wij onszelf eraan helpen herinneren om te oefenen

-      Yoga als voorbereiding op Yoga Nidra.

-      Muziek en klank als ondersteuning bij de Yoga Nidra en Yoga met verschillende instrumenten
( slagwerkinstrument/snaarinstrument).

-      Contrasten, verder verkennen in warm/koud, prettig/ onprettig, saai/ interessant , liefde/haat, smart pijn/levenslust lichtheid. 
 
Praktisch en kosten
De eerste ‘terugkom-avond’ is op donderdag 2 april 2020 van 19.00-21.30
De kosten zijn €30,-
Locatie; de Puddingfabriek Groningen  


 

 verder