Hatha Yoga en Meditatie


Hatha Yoga en Meditatie zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van oorsprong was yoga bedoeld om je voor te bereiden op meditatie ( voor een stabiele zithouding  ) en om lichamelijk en mentaal krachtiger en standvastiger te opereren.

Beide tradities willen aandacht en concentratie oefenen, om meer in het ‘nu’ te leven. Bij yoga en meditatieoefeningen gaat het niet zo zozeer om een prettig gevoel te krijgen, maar om 'moed' te oefenen, te leren om te gaan met alles wat er in het leven gaande is.

Het woord hatha verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden, ofwel zon en maan, mannelijk en vrouwelijk, spanning en ontspanning, materieel en spiritueel, binnen en buiten, hoe verhoud je je met je omgeving, etc. Mijn yogalessen zijn daarom gericht op mindful bewegen, met nieuwsgierigheid te onderzoeken waar een ieders grenzen liggen.  

Door het terugkerend beoefenen van asana's (houdingen) kun je je geleidelijk bewuster van spanning en ontspanning, zwaar en licht, links en rechts, koud en warm.  Ik besteed daarom veel aandacht aan het doorvoelen van onze zintuigen.

De zintuigen zijn de sluizen naar wat er in ons leeft. Soms worden we overprikkeld door de zintuigen en raken we van slag. Of reageren ten onrechte in negatieve patronen op zintuigelijke waarnemingen. Nadruk in de lessen ligt op het signaleren van mentale en lichamelijke spanningen en het oproepen van ontspanning en ‘openheid’.

De lessen zijn opgebouwd uit verschillende vaste onderdelen:

  • Losmaakoefeningen
  • Hatha yogahoudingen [asana's]
  • Meditatie en concentratieoefeningen
  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspanningsoefeningen
  • Het inpassen van aandacht en ontspanning in het dagelijks leven

De grondtonen van de lessen zijn, samengevat, aandacht of mindfulness,  meditatief en ontspanning. Gerichte concentratieoefeningen met een meditatief karakter zijn een belangrijk onderdeel in mijn yogalessen. Niet alleen de eindhouding, maar juist de concentratie waarmee we de oefeningen doen zijn belangrijk. Het oefenen van meditatie en andere vormen van ontspanning, kunnen helpen herinneren wat je persoonlijke, natuurlijke, staat is.

 In mijn benadering, staat ‘bewustwording’ en ‘kennismaking’ centraal. Via met toewijding beoefende yoga en meditatie kun je in mijn ogen je eigen vaardigheden ontwikkelen om negatieve patronen te onderzoeken en ‘open’ in het leven te staan.

Kijk voor meer informatie over de lestijden hier

 

 

  Op alle tekst, afbeeldingen en foto's berust copyright © 2018/2019verder